Steffy – Štefica Grasselli, operna pevka

Steffy – Štefica Grasselli: Njena glasbena pot se je začela v Kopru, kjer se je glasbeno izobraževala kot pianistka pod mentorstvom profesorjev Darje Peroša, Aleksandre Alavanja Drücker in Denysa Masliuka, vzporedno pa tudi kot učenka solopetja pri prof. Tanji Grlica.

Zaključila je nižjo glasbeno šolo iz klavirja in petja ter iz klavirja zaključila tudi Umetniško gimnazijo v Kopru. Po maturi iz solopetja je z izobraževanjem nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom prof. Pie Brodnik iz solopetja z odliko diplomirala in magistrirala. Na akademiji sta bila z Igorjem sošolca. Leta 2012 se je odzvala povabilu k rednemu sodelovanju v zasedbo Kranjci.

Koseški bajer
Vinski dvor Deu
Šmarješke topljice
Kendov dvorec
Festivalna dvorana Bled
Steffy
2021_12_bozicno_novoletni_koncert_Velike_Lasce_foto_Bostjan_Podlogar_31
DSC07927
2021_12_bozicno_novoletni_koncert_Velike_Lasce_foto_Bostjan_Podlogar_84
Steffy
Štefica Stipančevič – Steffy
Steffy v elementu
Steffy v Idriji
Štefica in Igor
Štefica Stipančević – Steffy
previous arrow
next arrow

Kot solistka je imela priložnost nastopati z različnimi zasedbami. Tako je s pihalnim orkestrom Akademije za glasbo nastopala na božičnih koncertih v Kopru in Tolminu, v Slovenski Filharmoniji je bila solistka na koncertu z orglami v organizaciji Akademije za glasbo. Bila je solistka na praizvedbi Monteverdijevih Vesper v Ljubljani z baročnim orkestrom Akademije za glasbo in v Berlinu, redno pa nastopa tudi na Univerzi v Ljubljani ter na različnih protokolarnih prireditvah po Sloveniji.

Leta 2012 je pod okriljem ljubljanske Akademije za glasbo v vlogi La Musice debitirala v operi C. Monteverdija: Orfej v SNG Opera in balet Ljubljana. Z opero so gostovali tudi na Ptuju, v Mariboru in v Benetkah.

Kmalu po debitantski vlogi je postala članica Slovenskega komornega glasbenega gledališča, kjer nastopa v vlogi Zelmire (Virginie) v operi C. W. Glucka: Ogoljufani sodnik ter Marchese Lucinde v Piccinijevi operi: La Cecchina.

Poleg tega je bila solistka na svetovni premieri koncertne izvedbe opere La Karneroika (Davide Antonio Pio), kjer je premierno izvedla vlogo Donne di Trachis v Slovenski filharmoniji in v Padovi.

Pod vodstvom Glasbene mladine ljubljanske je imela solistični recital v ljubljanskih Križankah, bila je solistka pri izvedbi Charpentierovega Te Deuma z baročnim orkestrom in baročnim zborom Akademije za glasbo pod taktirko Egona Mihajloviča, ter z Obalnim komornim orkestrom izvajala Pergolesijevo Stabat mater pod dirigentskim vodstvom Marka Vatovca. V koprodukciji Sng opera in balet Maribor in baročnim orkestrom Akademije za glasbo, je Pergolesijevo Stabat mater ponovno izvajala v mariborski operi v sezoni 2014/15 pod glasbenim vodstvom Egona Mihajlovića in baletno režijo Edwarda Cluga. Pod okriljem ljubljanske Glasbene matice je v februarju 2015 nastopila na koncertu zborovskih del in samospevov Sama Vremšaka, kjer je izvedla njegovih Osem samospevov na temo ciganske poezije.

V sezoni 2014/15 je postala članica opernega studia SNG Opera in balet Ljubljana, tam je uprizorila vlogo Kraljične v operi Pastir, slovenskega skladatelja P. Šavlija. V sodelovanju s Hišo kulture Celje je v sezoni 2014/15 izvajala vlogo Kraljice noči v otroški operni predstavi W. A. Mozart: Čarobna piščal.

Za svoje koncertne in operne dosežke je v letu 2013 prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Izpopolnjevanja v pevski tehniki in interpretaciji pri profesorjih Piji Brodnik, Giacomu Battarinu in Marku Tuckerju, so ji omogočila nadgradnjo pevskega znanja, radovednost izražanja skozi jazz improvizacijo pa jo je pripeljala tudi do sodelovanja s prof. Nado Žgur.

Poleg resne glasbe, je kot pevka dejavna tudi na področju zabavne glasbe.

Ker je pogosto prihajalo do napak pri zapisu ali izgovarjanju njenega imena in so jo vsi vedno klicali Steffy, se je je to ime prijelo tudi kot njeno odrsko ime.

Že kot otroka so jo angažirali pri snemanju zgoščenk za otroke (Pesmi za Nacka, Potujoči škrat…), marsikdo pa ne ve, da je kot majhna igrala tudi v otroških poučnih televizijskih oddajah Potujoči škrat, na slovenski nacionalni televiziji.

Ko je bila stara 10 let, je prišlo do še danes zelo uspešnega sodelovanja z glasbenikom Marinom Legovičem. On je zanjo napisal veliko lepih pesmi in pod njegovim mentorstvom je doživljala krstne nastope na največjih slovenskih festivalih.

Od svojega zgodnjega otroštva deluje torej kot studijska pevka, backvokalistka in solistična pevka na različnih prireditvah, v televizijskih oddajah (Spet doma, Parada, Piramida, Zlatolaska, Odpeto) in na glasbenih festivalih (Ema, MMS, Fens, Slovenska popevka).

Preko nastopov in svojega studijskega dela je spoznala veliko ljudi in tako začela sodelovati z najuspešnejšimi imeni zabavne glasbe pri nas (Danilo Kocjančič, Drago Mislej – Mef, Andrea Flego – Effe, Marino Legovič, Lara Baruca, Anika Horvat, Tinkara Kovač, Slavko Ivančić, Tulio Furlanič, Vili Resnik, Ylenia, Rok Kosmač, zasedba Kranjci, Kalamari, Chorchyp, Anže Langus – Petrovič, Bohem, Andraž Hribar, Sixtynine, Patrik Greblo, Jadran Ogrin, Tomaž Klepač, Igor Pirkovič, Damjana Kenda – Hussu, Leon Oblak…).

Steffy – Poseben lik

Steffy & Denys Masliuk – Caruso

Kranjci & Steffy – Zrejlo je žito

Steffy – Zato sem noro te ljubila

Translate »