Rok Kranjc, harmonikar in klaviaturist

Zaradi razhajanja v temeljnih vrednotah, različne vizije razvoja zasedbe in glasbeno-umetniških pogledov je zasedba po 18-ih letih konec leta 2020 zaključila sodelovanje Rokom, sicer ustanovnim članom takratnega Dua Kranjc.

Zasedbi se je z začetkom leta 2021 po odlično opravljeni avdiciji pridružil akademski glasbenik, improvizator in vsestranski glasbenik Mitja Jeršič.

Biografija:
Rok Kranjc se je rodil kot prvi otrok leta 1972. Ko je bil še mulc je rad pokvaril kako harmoniko, ki so mu jo za motivacijo poslale glasbeno izučene tete. Ker je glasba že več kot stoletje v familiji, sta se z mlajšim bratom Markom odpravila v Glasbeno šolo Škofja Loka. Rok se je navdušil nad harmoniko, Marko pa je posegel po takrat dokaj redki violini. Skupaj sta z bogatega glasbenega drevesa klestila skladbo za skladbo, in ustvarjala v temu delu Slovenije redko kombinacijo, ki je zlasti v začetku večkrat zbujala začudenje. Rok je svoje strokovne ambicije uresničil z drugim mestom na republiškem tekmovanju učencev harmonike, in se še pred vpisom v srednjo šolo začel učiti klavir. V dveh letih je končal 4 razrede klavirja. Nato se je podal na v orglarsko šolo pri mag. Tomažu Nagodetu, sledil pa je vpis na Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, kjer mu je obzorje sodobne glasbe širil odlični prof. Erno Sebastian. Klaviature so Roku predstavljale lep izziv, a se je še pred koncem Srednje glasbene šole spopadel s kromatičnimi orglicami. Po zaključenem diplomskem delu s harmonike se je leto dni učil saksofona, nato pa se je zavedel svojih vokalnih sposobnosti, in se odpravil v šolo solopetja k prof. Veri Mlejnik. Po treh letih si je nadgradil svoje pevsko znanje v Komornem zboru DeProfundis pod vodstvom prof. Branke Potočnik, nastopal na številnih revijah in pomagal prislužiti tudi kako mednarodno nagrado. Za seboj ima leto nastopov v gledališkem muzikalu Švejk, nemalokrat je sodeloval tudi pri različnih studijskih projektih, od gledališke, filmske, do kantavtorske in šansonjerske zvrsti glasbe. Ko je za lastno poroko hotel najeti dober poročni bend, je imel nemalo težav, zato je združil glasbeniško znanje in poslovno žilico ter ustanovil sestav, ki se je sprva specializiral za igranje na porokah, pa tudi na poslovnih prireditvah.

Translate »