Nina Virant, vsestranska pevka

Nina Virant je vokalistka, kantavtorica, performerka ter vokalna pedagoginja. S svojim vsestranskim umetniškim izrazom že vrsto let, z eno nogo na domačih tleh, z drugo na Nizozemskem.

Deluje na številnih področjih, od raziskovanja glasbenega izročila predvsem slovanskih kultur, popa, jazza, vse do eksperimentalnih žanrov, progresivnega rocka, punka in contemporary gledališča.

Nase je kot solistka med drugim opozorila na Festivalu Slovenska Popevka 2014 in Festivalu Slovenskega Šansona, kar dvakrat zaporedoma. Leta 2019 je otvorila 60. Ljubljana Jazz Festival s projektom LAS., v tandemu z rusko glasbenico in producentko, v raziskovanju zgodb in napevov naših skupnih slovanskih prednikov. Istega leta je diplomirala na prestižnem Jazz Konservatoriju v Amsterdamu, kjer so se ji odprla vrata v številne nove umetniške svetove. Leta 2017 je posnela svoj drugi album LiLa z etno – eksperimentalno zasedbo Dvojina, kjer zabriše okvire vokalne razsežnosti. Nadaljuje na snemanju EP-ja v sodelovanju z internacionalno 12-člansko punk – “live” elektronsko – progresivno rock zasedbo Barmy FiveseveN.

Svoj prvi album s slovenko pop country zasedbo Lybra je posnela pri rosnih 17-ih. V Amsterdamu med drugim sodeluje z gledališko režiserko Ilario Forciniti in je del contemporary gledališke skupine NIM Theatre. Jeseni 2019 je v razprodanem gledališču Het Amsterdams Theaterhuis z njimi v vlogi protagonistke nastopila v premieri z naslovom Possessions. Septembra 2021 je projekt Ansambel za preužitek doživel svetovno premiero na Festivalu Druga Godba, Sogodbe v Cankarjevem domu.

Nina Virant

Translate »